Wil je thuis de beste koffie zetten? Een goed streven! En het is makkelijker dan je misschien denkt. Natuurlijk moet je wel weten wat je doet – en daarbij helpen wij je graag op weg. In dit artikel delen we belangrijke basistips voor het bereiden van smaakvolle koffie!

Kwalitatief koffiemerk

Haal niet zomaar een koffiemerk in huis. Maak hier een doordachte keuze in. Het ene koffiemerk is namelijk het andere koffiemerk niet. Als je voor een kwalitatief merk kiest, proef je dit absoluut terug. Zo behoort Starbucks koffie tot het uitstekende segment, om een voorbeeld te noemen! Er zijn verschillende heerlijke smaken om uit te kiezen. Van bonen voor krachtige espresso tot cups voor romige latte macchiato – jij weet wat je het liefst drinkt.

Koffiebonen zelf malen

Gebruik jij koffie die al is gemalen? Hoewel het natuurlijk mooi makkelijk is, zorgt het helaas niet voor de beste smaak. Je kunt het best koffiebonen kopen, die je pas vlak voor het drinken van de koffie zelf maalt. Een kleine moeite, waar je gauw aan went. In sommige koffiemachines zit al een koffiemaler inbegrepen. Anders heb je een losse maler nodig, wat ook nog eens mooi op je koffietafeltje staat.

Verse koffie

Door koffiebonen zelf te malen, smaakt je koffie dus al een stuk verser. Waar je nog meer op kunt letten? De branddatum van de koffie. Dit staat niet altijd vermeld, maar als je het kunt achterhalen, is het mooi meegenomen. Koffie smaakt namelijk het best als het een week geleden is gebrand. Daarna kun je er nog een aantal weken prima mee vooruit, maar als de koffie al een stuk ouder is, dan gaat de koffiesmaak langzaamaan verloren. Hoe verser je koffie dus is, hoe beter!

Koffie bewaren

De manier waarop je je koffie bewaart, speelt ook een hoofdrol. Onderschat dit niet! Bewaar koffie koel, droog en luchtdicht. In een afsluitbaar blik bijvoorbeeld. Of zorg dat je de verpakking volledig afsluit. Koffie gaat oud smaken door zonlicht, zuurstof en warmte. En dat is zonde, want die verse koffiesmaak is nu juist waar je naar verlangt. Maak er absoluut een gewoonte van om koffie op de juiste manier te bewaren.

Schone koffie

Wanneer heb jij je koffiemachine voor het laatst schoongemaakt? Als je het antwoord op deze vraag niet meer weet, is het hoog tijd om een schoonmaakbeurt te houden. Het kan namelijk een negatieve invloed op de smaak hebben, als je het apparaat niet goed onderhoudt. Ontkalken is essentieel. Dat niet alleen: zorg ook dat je koffieresten, zoals oliën van de koffiebonen, af en toe weghaalt. Voor de meeste koffiezetapparaten zijn hier speciale producten voor te vinden, waardoor de reiniging eigenlijk maar een kleine moeite is. Je moet er enkel elke maand even een momentje voor vrijmaken! Zo smaakt je koffie extra goed én beleef je extra lang plezier aan je koffiemachine. Een win-winsituatie dus eigenlijk.